Steeds meer mensen maken gebruik van VPN. Maar wat is dat nou precies? En wat is nou het ‘zero log policy’, waar de verschillende diensten mee werken? En wat zijn de voordelen en nadelen hiervan? In dit artikel ga ik je uitleggen wat het zogeheten zero log beleid precies betekent en waar het voor dient.

Waar staat VPN voor?

De afkorting is Virtueel Particulier Netwerk en in het Engels: Virtual Private Network. Dat is eigenlijk niets anders dan een veilige verbinding van jouw apparaat (bijvoorbeeld een computer of een smartphone) en het Internet. Je dataverkeer gaat via een versleutelde en beveiligde verbinding naar een externe server. Vanaf die externe server gaat je dataverkeer weer het internet op. Je IP-adres verandert hierdoor en dat maakt dat je een soort van anoniem bent. 

Een IP-adres is een persoonlijke identificatiecode, net zoiets als een telefoonnummer of woonadres: het staat op naam van de degene die de internetprovider betaalt. Hierdoor kan minder snel je identiteit achterhaald worden. Het is nog wel mogelijk, maar wel een stuk ingewikkelder.

Wat is een No-log policy?

Een VPN zorgt er dus voor dat je anoniem het internet op kan. Maar je privacy kan niet 100% gewaarborgd worden. Hoe dat werkt leg ik je uit. Deze VPN diensten hebben een zogenaamd ‘zero log policy’. Dit zero log, of ook wel ‘no log’ beleid wil zeggen dat er nergens ook maar enige data van jouw internetverkeer wordt opgeslagen. Hieronder een kort lijstje met de soorten data dat niet wordt opgeslagen door dit no log beleid.

  • Je IP adressen (zowel intern als externe adressen.
  • Gegevens over de datum, tijd en hoelang een verbinding heeft geduurd.
  • De hoeveelheid data die verstuurd is.
  • Welke VPN servers er zijn gebruikt.
  • Welke websites er zijn bezocht, en welke bestanden er gedownload zijn.
  • Welk platform of software je gebruikt.

Het zero (no) log beleid geldt echter niet voor login informatie en betaalmethoden. Ook tracking cookies (gebruikt om gebruikerservaringen te verbeteren) vallen er niet onder. Deze cookies zijn overigens niet te traceren. Met andere woorden je account gegevens zoals het e-mailadres waarmee je je aanmeldt bij de VPN dienst en de betaalgegevens die op jouw naam staan worden wel geregistreerd in de administratie van een VPN provider.

no usage log vpn provider

Mocht je om wat voor reden dan ook echt 100& anoniem willen zijn op het internet. Dan zou je kunnen verdiepen hoe je ook je betaalgegevens en e-mailadres anonimiseert.

No usage logs

Het zero log beleid slaat dus geen usage logs op (datagegevens van je verkeer). Usage logs houden bij welke sites je bezoekt, wat je IP-adres is en zo nog meer. Juist die gegevens wil je met een Virtueel Particulier Netwerk afgeschermd houden. Neem je een VPN om je privacy op internet beter te beschermen dan is het raadzaam om een provider te kiezen die deze ‘zero log’ optie heeft, let hier dus goed op bij het aanschaffen van een VPN, want veel providers claimen een no log beleid te hanteren maar bewaren als nog veel privacy gevoelige informatie van je. Check uitvoerig bij de provider van je keuze hoe ze het no log beleid gebruiken.

Waar moet je extra opletten bij een VPN provider met zero log policy?

  • Lees goed de voorwaarden door.
    Let goed op met wie de provider informatie deelt. Als voorbeeld nemen we hier het Nederlandse Goose VPN. Ook deze heeft een zero log beleid en slaat geen data van je op. Toch zijn er uitzonderingen en dient het bedrijf zich aan de regels te houden van de overheid van het land waarin het is gevestigd. Wanneer het bedrijf vermoed dat er criminele activiteiten plaats vinden dan kan het ervoor kiezen om een specifiek log bij te gaan houden. Wel is het weer goed om te weten dat een provider zoals Goose nooit informatie zal delen met een auteursrechtelijke organisatie zoals Brein of Buma Stemra.
  • Let op in welk rechtsgebied de VPN provider zit.
    De wettelijke verplichtingen van een land bepalen aan welke regels een VPN bedrijf zich moet houden. Dus ook als er een zero log policy wordt beloofd. Kun je checken of dit klopt met de regels van het land om zeker te weten of het waar is wat er geclaimd wordt.
  • Onafhankelijke audits (tests)
    Je kunt ook kijken of je op de website van een VPN provider informatie vindt of er onafhankelijke tests worden gedaan door andere bedrijven. Zo kunnen providers laten zien dat ze echt een zero log beleid hanteren en dat andere bedrijven dit bevestigen. Vervolgens kun je bij deze bedrijven soms controleren of dit echt zo is.
  • Anoniem betalen met Crypto.
    Wanneer je ook je e-mail adres anonimiseert en geen sporen wilt achter laten via je betaalgegevens. Dan kun je kiezen voor een VPN dienst die cryptocurrencies zoals Bitcoin accepteert. Sommige VPN services bieden deze mogelijkheid. Hiermee kun je anoniem betalen en zorg je voor een nog veiligere internet omgeving voor jezelf.

Welke gegevens worden wel ‘bijna’ altijd bewaard?

Een bedrijf kan natuurlijk niet goed opereren wanneer het helemaal geen gegevens opslaat. Een bedrijf moet tenslotte ook groeien en geld verdienen. Doorgaans gaat dit het beste wanneer je meet, analyseert en verbeterd. Ook VPN providers doen dit en is er dus informatie nodig waarmee deze hun diensten kunnen verbeteren. Daarom is het wel zo eerlijk om ook te kijken naar welke gegevens van jouw wel worden gebruikt en wat dit betekend voor je privacy.

  • Het e-mailadres waarmee je bent aangemeld.
    Om een abonnement af te sluiten en een eigen account te hebben waarmee je de VPN services kunt gebruiken heb je een e-mail adres nodig zodat alleen jij toegang hebt to het account. Dit e-mail adres wordt bewaard om onder andere je account veilig te houden zoals voor het geval je je wachtwoord vergeet etc.
Protonmail| Anoniem emailen

Tip: Wanneer je een anonieme mail service gebruikt zoals Proton mail. Kun je een mail adres gebruiken waarmee je 100% anoniem bent en deze niet terug te herleiden is naar jouw persoon.

  • Betaalgegevens.
    Een premium VPN dienst kost geld maar heeft veel functionaliteit. Je betaald hiervoor via een bankrekening of via crypto zoals Bitcoin. Deze gegevens worden bewaard en is tevens het bewijs dat je hebt betaald. Toch is dit niet iets om je zorgen over te maken wanneer je niets te verbergen hebt. Wil je iets meer anonimiteit, dan kun je met cryptogeld betalen en kan dit niet worden terg herleid naar jouw persoon.
  • Klantgegevens zoals je contact met support.
    Het komt regelmatig voor dat mensen vragen hebben over de werking van een app, functie of werking van de VPN dienst. Het contact wat via de helpdesk plaats vindt en de informatie die wordt gedeeld blijft ook bewaard. Dit om de service te verbeteren maar ook om je beter te kunnen helpen met toekomstige vragen. Wanneer je alle mogelijke anonieme instellingen hanteert. Zoals een anoniem mail adres en betaald met crypto dan is dit prima en kan niemand dit herleiden tot je ware identiteit.

Naast een VPN ook een wachtwoord app voor optimale beveiliging.

Met een VPN ben je goed bezig om je online identiteit beschermd te houden. Maar zelfs wanneer je de beste VPN dienst met zero log policy gebruikt. Kan het gebrek aan geoptimaliseerd wachtwoord beheer ervoor zorgen dat je gehackt worden of dat kwaadwillende je accounts kunnen binnen dringen. Kijk daarom hier voor een overzicht van de beste wachtwoord managers om samen met een VPN je online privacy optimaal te beschermen.