Wachtwoordmanagers beschermen je tegen cybercriminelen door de wachtwoord sterkte te genereren en telkens een ander herkenningswoord (password) op te slaan dat lang en gecompliceerd is voor al je online accounts. Beslissen welke wachtwoordmanager je moet vertrouwen met de ‘sleutels’ van je online leven kan daardoor intimiderend lijken.

Je bent misschien bang dat je wachtwoorden makkelijk vergeet wat ertoe zou kunnen leiden dat je account wordt geblokkeerd. Waarschijnlijk vraag je je af hoe wachtwoordbeheer werkt, waar je passwords worden opgeslagen en of je je wachtwoord kunt delen met een echtgeno (o) t (e), een trustee.

Of dat je toegang kunt krijgen tot het werk van je wachtwoordmanager in smartphone-apps en meer. Hieronder vind je gedetailleerde uitleg over wat je moet weten over wachtwoordbeheer wanneer je een van de wachtwoord diensten gaat gebruiken.

Wat zijn wachtwoordmanagers?

Een wachtwoordmanager is een softwaretoepassing die wordt gebruikt voor het opslaan en beheren van de wachtwoorden die een gebruiker heeft voor verschillende online accounts, apps en beveiligingsfuncties.

Het slaat de wachtwoorden op in een gecodeerde indeling en biedt veilige toegang tot alle wachtwoord informatie met behulp van een hoofdwachtwoord, indien nodig.

roboform wat is een wachtwoordmanager?
Roboform Dashboard

Een password manager ondersteunt het beste wachtwoordgebruik van sterke en unieke herkenningswoorden voor elk online account en een efficiënte manier om alles te beheren. Wachtwoordmanagers bevatten meestal enkele extra functies, zoals automatisch invullen van formulieren en het slim genereren van herkenningswoorden.

Deze manier van automatisch invullen van formulieren vult de login-informatie voor een bepaalde URL in wanneer deze wordt geladen. Het vermindert dus handmatige fouten en beschermt systemen tegen hackeraanvallen zoals keylogging.

Telkens wanneer de wachtwoordmanager de juiste URL voor een bepaald login-ID en wachtwoord paar automatisch identificeert, worden de referenties en gegevens tegen phishingsites beschermd. Dit maakt het de beste wachtwoordmanager met de automatische generatie functie die een sterk wachtwoord kan maken.

Voorbeelden van goede en enkele van de beste wachtwoordmanagers zijn Sticky Password, Roboform, Lastpass en het zeer veilige Dashlane. Er zijn veel manieren van wachtwoordbeheer die je kunt gebruiken en die elk van elkaar verschillen.

Vooral het formaat van de codering maakt de een sterker dan de ander. Daartoe behoren webgebaseerde, op de cloud gebaseerde herkenningswoorden voor desktops en draagbare apparaten, zoals smartphones en tablets..

Andere typen wachtwoordbeheerders zijn onder andere online wachtwoordbeheerders en beheerderswachtwoorden voor beveiligingsverificaties die worden gebruikt in smartcards en andere multi-factor authenticatie toepassingen zoals de Google Authenticator.

Waarom is het slim om een wachtwoordmanager gebruiken?

Veel mensen maken gebruik van een zwak password of hergebruiken deze heel vaak voor meer accounts, iets dat echt gevaarlijk is, vooral als je een slachtoffer van identiteitsdiefstal wordt.

Wat is een veilig wachtwoord? Een die zowel hoofdletters als kleine letters, nummers en symbolen bezit. Dit is een reden waarom je een wachtwoordgenerator in vertrouwen moet nemen. Deze zal superlange, gekke, willekeurige woorden voor ontelbare accounts voor je genereren, ophalen en bijhouden, terwijl ook al je gegevens online worden beschermd, zoals je geheime pincodes, kaartnummers en hun cijfercodes.

Zelfs je antwoorden op beveiligingsvragen zijn veilig. Met een sterke codering zal het eeuwen en decennia duren voordat hackers je informatie kunnen kraken of openen. Hier lees je waarom het belangrijk is om voor elk account / website een ander wachtwoord te gebruiken.

Wat is een password manager?

Hoe stel je je wachtwoord app in?

Het is zeer eenvoudig om er een in te stellen. Je hebt enkel je e-mailadres nodig en je moet een hoofdwachtwoord maken – een lange, willekeurige, ingewikkelde voor de veiligheid. Geef vervolgens je wachtwoordbeheerder je verschillende accounts. Je kunt ook herkenningswoorden in je browsers importeren, de manager, je gebruikersnaam en wachtwoord voor onmiddellijk gebruik laten opslaan of de informatie handmatig invoeren.

Als je je inloggegevens wilt wijzigen, moet je dit zelf doen. Meld je aan bij de site, ga naar de accountgegevens en laat je wachtwoordbeheerder een nieuw lang, uniek herkenningswoord genereren. Vergeet ook niet om de antwoorden op je beveiligingsvragen te wijzigen en voor de veiligheid is het verstandig om niet automatisch in te loggen.

Hoe kun je inloggen op andere apparaten?

Je kunt wachtwoordmanagers in een webbrowser als browserextensie op je laptop of computer gebruiken, maar je wilt waarschijnlijk ook inloggen op apps, van Facebook tot bancaire sites of je smartphone gebruiken. Dit is mogelijk door middel van de aparte smartphone of tablet app die in sync is. Je hoeft alleen maar met je account in te loggen en je hebt vanaf elk apparaat toegang tot al je wachtwoorden en is alles veilig opgeslagen.

Kun je wachtwoorden delen met anderen?

Hoewel het in de praktijk verstandiger is om altijd je wachtwoord voor jezelf te houden, zijn er momenten dat je er een moet delen met een familielid of collega. Sommige wachtwoordmanagers zijn dan weer beter dan anderen om dit veilig te doen, maar dit is je persoonlijke beslissing.

Je kunt ofwel diensten gebruiken om je inloggegevens te onthouden of je schakelt je echtgeno(o)t(e) in om ook het wachtwoord van een account te onthouden.

In het geval je het wachtwoord management ‘wachtwoord’ vergeet, biedt de manager je altijd een wachtwoordhint (of een manier om het hoofd wachtwoord opnieuw in te stellen, als je op een apparaat bent dat je eerder hebt gebruikt).

Voor sommige andere wachtwoordmanagers betekent het vergeten van je hoofdwachtwoord dat je voor altijd je herkenningswoord kwijt bent, maar dit is niet het einde van je online wereld. Je kunt immers al je account bezoeken en de passwords een voor een opnieuw instellen. Je kunt je hoofdwachtwoord opschrijven, maar bewaar deze dan wel op een zeer veilige plaats! Zo kun je gegarandeerd te allen tijde veilig internetten.