Om te bepalen wat voor jou de beste gratis password manager is moet je afvragen waar je deze voor wilt gaan gebruiken. Het goede nieuws hierin is dat elke password manager wel een gratis versie heeft en elke ook meerdere functies heeft die wel of niet bij jou behoeftes passen. Wij zouden niet deze website zijn als we niet alvast de beste gratis password managers op onze hoofdpagina voor je hebben uitgelicht.

Proefversie of gratis maar beperkt?

Daarnaast kun je onderscheid maken tussen de variaties binnen de gratis password managers. Is het een in functies beperkte versie van de software of een tijdelijke probeerversie met een gratis periode (trial). Hoewel ze allemaal het liefst willen dat je een betaalde ‘premium’ account neemt. Hebben ze allemaal wel in wat voor vorm dan ook een gratis versie beschikbaar. Soms toereikend genoeg maar soms ook niet. Daarom hebben we hieronder alvast alle gratis wachtwoordmanagers vermeld die een gratis proefversie hebben en wat de beperkingen hiervan zijn.

  • Dashlane – gratis versie met beperkte mogelijkheden.

Met de gratis versie van Dashlane kun je tot 50 wachtwoorden (accounts) opslaan op maximaal 1 apparaat. Je kunt gebruik maken van tweeledige verificatie en de wachtwoordgenerator. Uiteraard biedt de betaalde premium versie voor € 3,33 veel meer mogelijkheden.

  • Roboform – Gratis voor particulieren, proefversie voor bedrijven.

Roboform kun je gratis downloaden waarmee je een onbeperkt aantal logins krijgt, wachtwoord controle, het automatisch invullen van formulieren en een wachtwoordgenerator om sterke passwords te creëren. Uiteraard is de functionaliteit beperkt en heb jij bijvoorbeeld met RoboForm Everywhere voor € 1,99 veel meer functies.

  • Password Boss gratis te downloaden voor particulieren.

Password Boss heeft een gratis versie waarbij je enkele beperkte functionaliteit krijgt maar wel een voor altijd gratis versie met zelfs de eerste 30 dagen de premium versie om te zien wat het verschil tussen gratis en premium is. Met de gratis download van Password Boss, krijg je sowieso ongelimiteerde wachtwoorden opslag, een digitale portemonnee om makkelijker online betalingen te verrichten. Helaas is de gratis versie wel maar beperkt tot een apparaat.

Ook de populairste password manager heeft een gratis versie waarmee je een eigen wachtwoordenkluis krijgt. Toegang op alle apparaten, automatisch wachtwoorden opslaan en invullen, tweeledige verificatie en onder andere ook de wachtwoordgenerator van LastPass om sterke unieke wachtwoorden te genereren.

  • Avast Passwords gratis.

Avast is een bedrijf dat naast een wachtwoordmanager ook andere software maakt zoals een antivirus programma. Hierom bieden ze hun Avast Passwords software helemaal gratis aan. Dit is dus een wachtwoordmanager met volledige functionaliteit en helemaal gratis. Je kunt de gratis versie onder andere gebruiken op meerdere apparaten om alles gesynchroniseerd te houden. Ook het exporteren van gegevens vanaf andere wachtwoordmanagers is geen probleem bij de gratis versie van Avast Passwords.

  • Keeper – Gratis versie & gratis proefversie van 30 dagen.

Ook de password manager van Keeper hoort in het lijstje met de beste gratis password managers. Keeper is een app met ongelofelijk veel functionaliteit, echt een slimme app die veel kan maar in de gratis versie is dit allemaal zeer beperkt. Wat je wel krijgt is: onbeperkt wachtwoorden opslag. Alleen op mobiel automatisch wachtwoorden invullen, onbeperkte betaalgegevens, aanmelden via Face ID en je vingerafdruk. En toegang op maar een apparaat.

  • Sticky Password gratis.

Meer dan 1 miljoen mensen maken al gebruik van de gratis versie van Sticky Passwords. Bij de gratis versie krijg je ongelimiteerde wachtwoorden en data opslag. Een wachtwoordgenerator, digitale portemonnee en 2FA. Voor €26,95 voor een jaar krijg je veel meer functionaliteit dat zeker de moeite waard is om te bekijken.

Verschil tussen gratis en premium.

Het verschil tussen de gratis probeerversies van de password managers zit hem vooral in de functionaliteit. De meeste aanbieders hebben een gratis password manager die je altijd kunt blijven gebruiken en de enige restricties zijn dan in de vorm van functionaliteit. Dit zie je vaak terug in de vorm van dat je een wachtwoordmanager maar op een apparaat kan gebruiken, wat vervelend kan zijn aangezien de meeste van ons naast een laptop of computer ook nog een telefoon hebben. Ook het gebruiken van verschillende browserextensies heeft beperkingen en kan het aantal op te slaan wachtwoorden een probleem vormen. Zo is dit bij Dashlane beperkt tot 50 accounts waarmee je het niet gaat redden aangezien de gemiddelde Nederlander zo’n 150 accounts heeft.

Wat ons betreft gebruik je de gratis password manager om te kijken welke je zelf het beste vind. Daar zijn de gratis probeerversies uiteindelijk ook voor bedacht. Vervolgens kun je overgaan tot een abonnement voor een jaar om gebruik te kunnen maken van alle functies.