Een VPN maakt het mogelijk om vanaf huis of op locatie een veilige verbinding te maken met het bedrijfsnetwerk. Dit maakt thuiswerken ook wel ‘remote werken’ genoemd makkelijk en brengt veel kosten besparingen met zich mee. Dit is niet het enige voordeel van een VPN, hieronder gaan we 10 voordelen en nadelen van een VPN benoemen.
1. Veilige verbindingen.
Via een VPN wordt er een versleutelde (encrypted) verbinding opgezet tussen jouw computer of ander apparaat en de servers waar je gebruik van maak om het internet op te gaan. Door deze versleutelde verbinding kun je veiliger internetten. Trackers, big data bedrijven en kwaadwillende mensen zoals hackers kunnen niet zomaar bij je gegevens komen, je niet volgen en deze wat ze dan al wel kunnen zien niet zo eenvoudig koppelen aan je IP adres. Ook hanteren de meeste VPN diensten een ‘zero log policy‘, wat betekend dat jouw activiteit niet wordt gelogd en bewaard.
2. Meer privacy.
Het Virtueel Particulier Netwerk geeft je meer privacy. Je bent minder snel te traceren via je IP-adres en welke websites je bezoek, wat je daar doet zijn veel moeilijker te volgen door belanghebbende. Daarnaast is het nog steeds belangrijk om je wachtwoorden beheer op orde te hebben, omdat kwaadwillende je via deze manier altijd nog kunnen hacken of je persoonlijke informatie achterhalen.
3. Geografische blokkades omzeilen.
Verder kun je met het Virtueel Particulier Netwerk geografische blokkades omzeilen. Sommige websites op Internet zijn alleen in een bepaald land of bepaalde regio te bezoeken, een zogenaamde geo-blokkade. Zo’n geo-blokkade is er bijvoorbeeld om een specifiek aanbod voor een specifieke markt te houden. Denk hierbij aan sportevenementen die online uitzenden, of streamingdiensten zoals Netflix, Disney+ en Amazon Prime die voor elk land weer andere series en films aanbieden.
4. Meer internetvrijheid.
Met een VPN dienst is het mogelijk om dit te omzeilen. Je IP-adres wordt op een bepaalde manier versleuteld, zodat het niet meer te traceren is als een ‘buitenlands’ IP-adres. Hierdoor heb je meer vrijheid op het internet en kun je websites bezoeken die om wat voor redenen dan ook geblokkeerd zijn, en kun je censuur omzeilen wanneer je in een land zit die dit veelal doet.
5. Goedkoper online bestellen en boeken.
Trackers en algoritmes van websites houden in de gaten we websitebezoekers doen, zoals welke websites ze bezoeken, waar ze precies op klikken wat er daarna gebeurt etcetera. OP basis van jouw online gedrag worden prijzen aangepast. Zo staan meerdere vakantie boekingswebsites erom bekend dat de prijzen steeds hoger worden naarmate je de website bezoekt maar niets boekt of besteld. Dit gebeurt ook bij vliegtickets en andere e-commerce platformen. Met een VPN omzeil je dit omdat je gedrag niet meer gekoppeld kan worden aan jouw IP adres en betaal je dus uiteindelijk minder.
6. Premium is beter dan een gratis VPN service.
Een nadeel zou kunnen zijn dat je voor het gebruik van een Virtueel Particulier Netwerk een abonnement moet afsluiten. Er zijn wel gratis VPN aanbieders, maar deze zijn beslist af te raden. Wanneer je van alle functionaliteit en snelle servers wilt genieten dan is het slim om een premium (betaald) abonnement te nemen. Wat je wel kunt doen is in het begin de gratis VPN versie proberen om te bepalen of je met partij A of B wilt werken. Dit is in de essentie ook waarom de gratis ‘probeer’ versie wordt aangeboden of waarom er een 30 dagen niet goed geld terug garantie is. Bekijk en vergelijk hier de beste VPN aanbieders.
7. Lagere snelheden bij gratis VPN.
Bij nummer 7 van onze 10 voordelen en nadelen van een VPN, een vaak onderschat item. Een groot nadeel zou kunnen zijn dat de verbindingssnelheid een stuk trager wordt, omdat al je data versleuteld moet worden. Vooral bij het gebruik van gratis VPN diensten merk je dit en werkt dit frustrerend. Bij de betaalde abonnementen is dit niet het geval en heb je toegang tot supersnelle servers.
8. VPN Blokkade.
Sommige Internetproviders, firewalls of streamingdiensten hebben specifieke blokkeringen van het Virtueel Particulier Netwerk. Dit betekend dat ze soms VPN netwerken kunnen herkennen en vervolgens blokkeren. Wanneer je juist een VPN service neemt om een geo-blokkade te omzeilen let dan op dat de VPN dienst deze functie of specifieke aanbieder aanbiedt.
9. Nadelen van de ‘kill switch’.
Sommige VPN providers hebben een automatische kill switch. Als je netwerk niet privé genoeg is, dan wordt deze kill switch geactiveerd en wordt de internetverbinding automatisch verbroken. Dit heeft natuurlijk voordelen maar kan ook nadelig werken. Het nadeel is dat je Internetverbinding verbroken wordt, totdat de verbinding met het Virtueel Particulier Netwerk weer hersteld is.
Dit kan bijvoorbeeld tijdens het downloaden van gegevens of torrents vervelend zijn. En zul je de verbinding weer handmatig moeten activeren om verder te gaan met de downloads. Dit soort instellingen kun je gelukkig zelf makkelijk aan of uit zetten om hier gaan nadelen van te ondervinden.
10. Een VPN is niet bedoeld om illegale praktijken uit te voeren.
Een virtueel Particulier Netwerk kan je een misplaatst gevoel van zekerheid geven. Wees je bewust dat dit netwerk geen vrijbrief is om illegale, roekeloze dingen op internet te doen. Als hackers of inlichtingendiensten je echt willen aanpakken, is dat nog steeds mogelijk. Gebruik je verstand en hou je ten alle tijden aan de wet!
In sommige landen is het gebruik van een Virtueel Particulier Netwerk illegaal en zelfs strafbaar. Pas er dus goed mee op!
Conclusie van onze voordelen en nadelen van een VPN.
Als we nog dieper op specifieke onderwerpen binnen dit artikel en VPN diensten in zouden gaan, dan zouden we nog meer voor en nadelen kunnen benoemen. In dit blog hebben we dan ook de meest voorkomende en opvallende 10 voordelen en nadelen van een VPN belicht. En zie je dat er meer plus punten zijn en we het gebruik van een VPN provider zeker aanraden voor meer privacy en veiliger internetten.
Naast het gebruik van een VPN raden wij ook altijd goed wachtwoord management aan. Dit kun je zelf doen, of een wachtwoord app voor installeren. Hier lees je waarom het belangrijk is om voor elke website een ander wachtwoord te gebruiken.
Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen of opmerkingen hebben, dan kun je die via onderstaand reactieveld plaatsen.